Nadčasová žula
Jeden z mála přírodních materiálů na výrobu kuchyňských pracovních desek, o němž lze tvrdit, že je nadčasový. Nadčasovost můžeme chápat v odlišném pojetí dvou kontextů, buď ve formě její mnohaleté obliby, anebo extrémní životností, která běžně přesahuje rámec lidského života. Žulová deska vás bezpochyby přežije a možná, že i vaše ratolesti, pokud se jí nebudou chtít zbavit.
Vyniká nesmírnou pevností a tvrdostí, odolává velmi vysokým teplotám, můžete na ni postavit třeba rozpálenou pánev. Nevadí jí ani kyseliny z běžných potravin, ani agresivní barviva, jako je např. červené víno, či káva. Na desce ze žuly lze bezpečně krájet nožem, tedy pokud vám není líto toho samotného ostří. Lze ji instalovat i do černé kuchyně v exteriéru a povětrnostním podmínkám se přizpůsobí lépe, než vy sami. Jednoduše se udržuje a omývá a i přes svou vyšší pořizovací cenu je poměr cena / trvanlivost naprosto optimální.
Mramor
Mramor je vznešený název pro chemickou sloučeninu krystalického vápence, s níž se můžete setkat mimo jiné v některých jeskynních systémech. Její barevné textury přitahovaly pozornost již ve starověku, zejména v Řecku byla považována za královský materiál. Její předností je vysoká odolnost vůči rozpáleným hrncům, můžete na ni tedy bezpečně pokládat třeba pekáč buchet vytažený přímo z trouby.
Ve srovnání s kompaktní žulou je však kamenná kuchyňská deska z mramoru určitým kompromisem. Především je poměrně porézní, což jste mohli zjistit při návštěvě zmiňovaných jeskyní. Dobře do sebe váže vodu, stejně tak reaguje s chemikáliemi, především s těmi kyselými. Znamená to horší odolnost vůči citronové a pomerančové šťávě, rajčatovému protlaku, kávě, alkoholu a mnoha dalším potravinám. Předcházet tomu lze pouze speciální impregnací, kterou je nutné provádět v pravidelných intervalech, zhruba třikrát do roka. Základní cena mramorové desky je pochopitelně nižší, než té žulové, ale stále jde o vyšší cenovou kategorii, než např. desky z hobbymarketů, jejichž odolnost je mnohem, mnohem nižší.