Když se někteří lidé začnou zajímat o zdravou výživu, mohou se dostat do situace, že vyhazují ze spíže klasickou bílou mouku, bílý cukr, ale také některé tradiční potraviny, které jsou naopak prospěšné. Ve snaze zalíbit se nějakému trendu exotických dobrot, které mou budit zdání větší prospěšnosti, si tito jedinci nakupují quinou, amaranth a pohanku, v kuchyni tam běžně naleznete mořské řasy, macu peruánskou a ženšenový kořen, ale mohou tam scházet docela obyčejné české brambory a český mák. Přitom brambory a mák, to jsou velmi prospěšné výživové zdroje, které se vyrovnají, anebo předčí výrobky z prodejen zdravé výživy.
Hlavní ingredience škubánků s mákem
Brambory – obsahují mnoho draslíku a také vlákninu, dáte-li si škubánky s mákem k obědu, bude to rozhodně lepší volba, než vepřo-knedlo-zelo. Brambory jsou zelenina, takže v nich najdete i vitamín C, i když se jej část vyluhuje do vody a degraduje. A kromě vitamínu C obsahují další vitamíny a minerály, jako zdravá „béčka“, hořčík, vápník, fosfor, zinek, měď, jód, sodík a další prvky. Brambory přispívají k lepšímu trávení, omlazují a regenerují organismus a jsou vhodné i jako dietní kúra či přírodní léčivo proti překyselení. Navíc nejsou příliš kalorické, tedy samozřejmě, pokud si je nepřipravíte jako smažené lupínky, krokety nebo hranolky. Výhodou brambor v podobě škubánků je i nízký glykemický index, takže je mohou jíst i diabetici.
Celozrnná hrubá mouka – do škubánků se přidává mouka, aby vytvořili kompaktnější hmotu, obvykle se k tomu používá mouka bílá, pšeničná, ale tu můžete nahradit zdravější alternativou – moukou celozrnnou, špaldovou. Celozrnná mouka obsahuje spoustu živin a rozhodně vám neublíží, ba naopak.
Mák – je skvělým zdrojem vápníku a hořčíku ve vyváženém poměru, vápníku je v něm mnohonásobně více, než v kravském mléku, takže je to perfektní zdroj těchto prvků zejména pro děti, které stále budují své tělesné schránky. Lidé s laktózovou intolerancí či nesnášenlivostí mléčného proteinu, a pochopitelně i vegani si mohou mákem vynahradit to, co lidé, kteří mléko běžně pijí.